Huden är kroppens största organ och kan kallas för kroppens bästa försvarstrupp. Den skddar från "oönskade inkräktare" och har massor av viktiga funktioner. 
 
Redan på de gamla Egyptiernas tid sägs Cleopatra ha badat i åsnemjölk för att få vackrare hy. 
Huden kan bidra till att vi människor får bättre relationer. Det är nämligen såhär att det finns någonting som heter oxytocin , som är ett rogivande hormon som frisätts vid beröring vilket gör att vi känner oss lugna och välmående.
 
När vi känner oss sunda i kroppen har vi även en grund för att ha en fräsch och frisk hud. 
Nu till en intressant sak, visste du t.e.x att du genom att äta upphettade tomater bygger upp en inre solskyddsfaktor vilket på det viset minskar risken för att du ska bli utsatt för solskador?
 
Eller kände du till att kroppen regelbundet behöver protein för att det reparerande tillväxthormonet ska kunna bygga huden stark? Och att alla krämer som innehåller C-vitamin och E-vitamin kan skydda dina hudceller från att skadas av fria syreradikaler och att du därmed kan minska risken för att din hud ska åldras i förtid? Så här är det! 
 
Om du redan har en hud med tydliga solskador är det bra att smörja huden med krämer som innehåller retinoider (A-vitamin.) Även ljus och laserbehandlingar kan hjälpa till för en synlig förbättring. 
 
Intressant fakta om huden
- Huden skyddar mot UV-strålar.
- Huden innehåller mycket nerver vilket bidrar till att vi blir medvetna om vår yttre värld så som kyla, värme och smärta. 
- I solljus bildar huden D-vitamin. 
 
Faktan kommer från boken: Vägen till friskare hud skriven av  Helena Nyblom.
Jag kan verkligen rekommendera denna bok! Den är superbra om man vill lära sig jättemycket om huden och hur man kan hålla huden fin genom att leva sunt och äta rätt! Rekommenderas.

Kommentera

Publiceras ej