Ordet imunförsvar hör vi ofta och vi vet att det har att göra med vår förmåga att hålla oss friska. Men hur kan vi optimera immunförsvaret? 
 
Jo det går faktiskt att göra! Ett väl fungerande immunförsvar bekämpar även kroppsegna celler som inte fungerar som det ska så som t.ex cancersjukdomar i ett tidigt stadium. 
 
Man kan få ett bättre immunförsvar genom att stressa av. Så undvik stress! Om man är stressad och stressen fortsätter kan immunsystemet försvagas. Annat som kan försvaga immunsystemet är depressioner samt negativa känslor och tankar. 
 
Därför är det jättebra att få kroppen att producera olika "lugn och ro" hormoner eftersom att dessa hormoner motverkar stress och därför hjälper immunförsvaret. ;) Bra va?! Exempel på lugn och ro hormoner är oxytocin som man får av beröring, sserotonin, dopamin samt andra. 
 
Är du stressad? 
I så fall hjälper det att uppleva beröring av en annan människa eller ett djur, meditera, andas djupt och långsamt samt att sova lagom mycket! Allt detta är avstresande. 
 
När vi mår bra så mår kroppen också bra. Simpelt eller hur?! När vi överbelastar kropp och psyke belastas även immunförsvaret.
 
Att sova för lite stressar nervsystemet. 
 
Även sådant som vi kanske inte uppfattar själva som stress kan vara stress för kroppen. Sådant som kan försvaga immunförsvaret är detta:
- rökning
- att väga för mycket
- gå ner i vikt för fort (mer än 1% kroppsvikt/vecka.)
- överdriven träning
- att frysa. (inte kylan i sig!)
- att ligga för länge i solen.
- att inte komma utomhus.
 
Kroppen behöver frisk luft och dagsljus!
 
(Detta läste jag om i senaste numret friskvårdsmagasinet som är källan till innehållet i detta blogginlägg.)

Kommentera

Publiceras ej